8 Vakantietips!

Gaat uw huisdier met u mee op vakantie? Hartstikke leuk, maar zorg dat u alles voor uw huisdier goed geregeld heeft! Denk aan entingen, parasietenbehandelingen en verschillende invoereisen per land. In dit artikel vindt u 8 tips!
 

 

1: Invoereisen verschillen per land
Zoek minimaal 1 maand voor vertrek uit aan welke invoereisen uw huisdier moet voldoen voor uw vakantiebestemming. Voor ieder land gelden weer andere regels. Het beste is om gewoon even te bellen met uw dierenartspraktijk, de assistente kan u precies vertellen wat uw huisdier nodig heeft en hoeveel dagen dit voor vertrek nodig is. 0511-451449

2. Rabiës enting
Als u uw hond of kat mee neemt de grens over is een rabiës (hondsdolheid) enting verplicht! Deze enting moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven zijn. Ook als u een fret mee wilt nemen naar het buitenland, is een rabiës enting verplicht. Er zijn ook rabiës penningen verkrijgbaar bij uw dierenarts. Vraag er een bij de balie, deze kan aan de halsband van uw hond/kat. Voor sommige landen is een titerbepaling verplicht, neem van te voren dus altijd even contact op met uw dierenarts (zie tip 1).

3. Paspoort in orde
Zorg er voor dat het paspoort van uw huisdier in orde is. Om de grens over te gaan heeft uw huisdier een officieel EU paspoort nodig, een vaccinatieboekje is niet voldoende. Het is belangrijk dat de jaarlijkse vaccinatie geldig is, dat er een gezondheidsverklaring is geschreven en afgetekend is door uw dierenarts en dat de sticker van de rabiësenting geseald in het paspoort zit.

4. Chip
Uw huidier moet een chip hebben. Honden worden (als het goed is) op 6 weken leeftijd al bij de fokker gechipt. Voor uw kat (of fret) moet u er zelf voor zorgen dat zij beschikken over een chip. Het chipnummer moet in de het paspoort staan, met datum en plaats van de chip. Deze pagina moet geseald zijn. Ook is het erg belangrijk dat u van te voren de chip registreerd bij de Nederlandse databank met uw naam en adres.  Mocht uw huidier zelfstandig aan de wandel gaan, dan zijn er altijd gegevens van thuis te vinden.

5. Ontworming
Ontworm uw huisdier altijd een aantal dagen voor vertrek, en bij thuiskomst nog een keer. Dit in verband met de hartworm en vossenlintworm. Gaat u langer dan een maand op reis met uw huisdier? Ontworm dan tijdens de reis iedere maand. Vraag uw dierenarts welk ontwormmiddel u het beste kunt gebruiken, niet alle ontwormmiddellen werken tegen hartworm en vossenlintworm! Voor sommige landen is het verplicht uw huisdier 24 uur van te voren te laten ontwormen door een dierenarts, neem van te voren dus altijd contact op met uw dierenarts (zie tip 1).

6. Teken en zandvliegen
Als u naar Zuid-Europa op vakantie gaat is het noodzakelijk dat u uw huisdier beschermt tegen teken, zandvliegen en muggen. Deze dieren brengen namelijk ziektes als Babesia, Ehrlichia en ziekte van Lyme over. Ook kunnen teken, zandvliegen en muggen uw huisdier besmetten met hartworm. De behandeling van deze ziektes gaat moeizaam en is erg duur, voorkomen is beter dan genezen! Ook als u niet op vakantie gaat naar het zuiden is tekenbescherming zeker aan te raden!

7. Hondenrassen
In sommige landen zijn bepaalde hondenrassen verboden. Een pitbull bijvoorbeeld, wordt in een aantal landen niet toegestaan. Maar ook voor andere hondenrassen geld soms aanlijn- en muilkorfplicht. Informeer tijdig bij uw dierenarts hoe het zit met de regels voor uw hond (zie tip 1).

8. Wees goed voorbereid
Zorg ervoor dat u het eigen voer van uw huisdier mee neemt! Een plotselinge wisseling van voer kan zorgen voor maag- en darmklachten. Neem ook de eigen voerbakken mee, sommige huisdieren krijgen stress als ze ineens uit een andere bak moeten eten. Neem een kattenbak voor uw kat mee, en een mand/deken voor uw hond. Gebruikt uw huisdier medicijnen? Neem dan voldoende mee voor op vakantie! Als uw huisdier lijdt aan een bepaaldie ziekte of aandoening, kan het handig zijn hier de officiële latijnse naam van op te zoeken. Mocht u in het buitenland een bezoekje moeten brengen aan de dierenarts, dan kunt u in ieder geval laten zien aan aan welke ziekte of aandoening uw huisdier lijdt. Ook kan het handig zijn een duidelijke foto mee te nemen van uw huisdier, mocht uw dier vermist worden.

Het is belangrijk om sowieso van te voren contact op te nemen met uw dierenarts, zodat er kan worden gekeken aan welke eisen uw huisdier in het vakantieland moet voldoen. 0511-451449.

 

 

 

Spoedeisende hulp nodig?

Vestigingen

Chip je dier

Webshop