Houd het hoofd van uw huisdier koel!

Mensen kunnen hun overtollige warmte kwijtraken door te zweten, maar dieren kunnen dit niet. Ze kunnen niet snel veel warmte kwijtraken, waardoor ze snel oververhit kunnen raken. Wat moet u doen als uw huisdier oververhit raakt? En wat kunt u doen om het hoofd van uw huisdier koel te houden?

Wat gebeurt er als uw huisdier oververhit raakt?
- Hijgen
- Snel ademen
- Kwijlen
- Warm aanvoelen
- Sloom worden
- Honden kunnen gaan braken

Als uw huisdier te warm wordt kan hij/zij een hitteshock krijgen en buiten bewustzijn raken.

Wat moet u doen?
- Direct uw dierenarts bellen! 0511-451449
- Leg uw huisdier in de schaduw
- een handdoek/theedoek doordrenken met koud water en deze om uw huisdier leggen
- Doordrenk na een paar minuten opnieuw de handdoek/theedoek met koud water en leg deze om uw huisdier heen
- Ga hier net zo lang mee door tot u terecht kunt bij uw dierenarts

Wat moet u NIET doen?
- Een emmer koud water over uw huisdier heen gooien, dan wordt het warm-koud verschil ineens veel te groot.

Tips om het hoofd van uw huisdier koel te houden!
Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat uw huisdier het veel te warm krijgt. Hieronder vind u 9 tips om het hoofd van uw huisdier koel te houden tijdens de hitte.

1. Zwemmen
Als u met uw hond een wandeling gaat maken zoek dan een route uit langs het water. Stop telkens even en laat uw hond lekker afkoelen in het water. Als u uw hond laat zwemmen, zorg dan dat uw hond jaarlijks gevaccineerd wordt tegen de Ziekte van Weil.

2. Schaduw
Creëer voor uw huisdier een plek met voldoende schaduw. Hang bijvoorbeeld een nat wit laken over de ren van uw konijn, zodat deze een schaduwplekje heeft om te liggen. Katten zoeken vaak zelf wel een plekje op onder de struiken. Kunt u in uw tuin geen schaduw creëren? Laat dan de deur open zodat uw hond ook in huis kan liggen.

3. Water aanbieden
Bied voldoende water aan. Zorg er voor dat als uw huisdier behoefte heeft aan water, dat hij/zij hier geen moeite voor hoeft te doen om dit te pakken te krijgen.

4. Ochtend- en avondwandelingen
Vermijdt lange wandelingen rond het middaguur, dan is het buiten het warmst. Kies liever voor een wandeling vroeg in de ochtend, of laat in de avond en kies voor een klein wandelingetje in de middag. Wilt u wel graag in de middag een lange wandeling maken? Biedt uw hond dan de mogelijkheid tot zwemmen (zie tip 1).

5. Boswandeling
U kunt ook kiezen voor een boswandeling! In het bos is het door de schaduw lekker koel, en kunt u samen met uw hond toch een lekkere wandeling maken. Zorg er wel voor dat uw hond goed beschermt is tegen teken door middel in de vorm van een daarvoor bestemde halsband, tablet of een pipet.

6. Rem uw huisdier af
Rem uw hond af als u met hem aan het spelen bent! Honden willen graag doorgaan met spelen, ook al hebben ze het veel te warm. Stop op tijd met balspelletjes etc. of verplaats de activiteit naar het water.

7. Afkoelen
U kunt plastic flesjes vullen met water en deze in de vriezer leggen. Daarna een theedoek o.i.d. er om heen doen en in het hok van uw konijn of cavia leggen, dit geeft koelte af aan het hok van uw huisdier. Staat het hok van uw konijn of cavia in een warme garage? Giet dan om de 2 uur koud water over de vloer, dan koelt te ruimte lekker af. Als het hok van uw konijn of cavia buiten staat, kunt u koud water over het dak gieten, zo koelt het hok van binnen ook af. Hang een kleed voor de opening, zo creëert u nog wat extra bescherming tegen de hitte.

8. Laat uw huisdier niet in de auto
Laat uw huisdier nooit alleen achter in de auto! Binnen 10 minuten kan de temperatuur in de auto stijgen naar 50 tot 60 graden. Laat uw huisdier ook niet in een auto zitten in de schaduw met de ramen open. De temperatuur loopt dan alsnog hoog op. Uw huisdier kan zelfs overlijden als gevolg van oververhitting.

9. Asfalt
Pas op met honden uitlaten over asfalt. Asfalt wordt ontzettend heet waardoor uw hond zijn/haar voetzooltjes kan verbranden. Als het buiten 25 graden is, kan de temperatuur van het asfalt al oplopen naar 50 graden. Verbrande voetzooltjes zijn erg pijnlijk voor uw hond, maar ook kan uw hond geen warmte meer kwijt raken door verbrande voetzooltjes.

Wij hopen dat u dankzij deze tips samen met uw huisdier kan genieten van de warme zomerdagen! Heeft u zelf nog een leuke afkoel-tip? Dan horen wij het graag, laat een reactie achter op onze facebook pagina! 

Spoedeisende hulp nodig?

Vestigingen

Chip je dier

Webshop