Handige voorjaar tips.

Nog even en we kunnen genieten van mooi en warm weer, het kan mij niet snel genoeg gaan!

Ook onze huisdieren worden blij van de lente en wellicht mag je kat langer naar buiten en ga je langere wandelingen met je hond maken. Om optimaal van het voorjaar te genieten samen met je huisdier, heb ik allemaal handige en praktische tips voor je op een rijtje gezet.

  1.  Denk aan de nodige vaccinaties 

We starten maar gelijk met een klassieker, denk aan de nodige vaccinaties zoals ziekte van Weil en bescherming tegen vlooien en teken en daar hoort de ontworming ook bij.

    2. Check of je huisdier gechipt is.  

Voor honden is het al enige tijd verplicht om een ID-chip onderhuids te dragen, maar ook voor katten wordt dit waarschlijk binnenkort verplicht. Het voorjaar is een mooi moment om eens naar de dierenarts te gaan om te checken of je huisdier gechipt is als je daaraan twijfelt. Dit kun je dan mooi koppelen aan een algemene gezondheidscheck en een weegmoment, zo na de winter.

Tip: Check ook of de chip goed geregisteerd staat en de gegevens, zoals adres en telefoonnummer, nog kloppen? Want zonder goede registratie is de chip zinloos en je huisdier niet traceerbaar.

 

3 Kijk of je huisdier nog mag loslopen in je favoriete losloopgebied?

In sommige losloopgebieden mag je vanaf het voorjaar tot aan de zomer niet meer loslopen met je hond. Dit vanwege het broedseizoen, om vogels de rust en de tijd te geven hun eieren te leggen en kroost groot te brengen.

Respecteer deze regels, want vogels kunnen erg gestresst raken van loslopende honden die door hun veilige bosjes rennen en dat verstoord het broedseisoen.

4 Hang belletjes aan de kleine tijger?

Is je kat een goede jager? Grote kans dat deze al snel ergens te vinden is in de buurt van een vogelnest en zijn tijd afwacht totdat de ouders weg zijn of de jonge vogels uitvliegen. Elk jaar worden erg veel tuinvogels de dupe van deze roofacties; we hebben nu eenmaal veel katten en dat kan de vogelstand ernstig aantasten.

Hang daarom belletjes aan je kleine tijger, het helpt niet altijd maar kan de vogelouders wel tijdig waarschuwen om hun kroost te verdedigen. Heeft je kat toch een vogel te pakken en leeft deze nog? Grote kans dat deze verwondingen heeft opgelopen, maar breng de arme vogel dan naar een vogelopvang om deze na te laten kijken en te laten bijkomen. Grote kans dat de vogel het redt en na een tijdje weer kan uitvliegen.

5 Let op welke voorjaars bloemen je koopt?

In het voorjaar halen we graag mooie bloemen en bloembollen om ons huis op te vrolijken. Maar informeer eerst goed welke bloemen en planten je in huis kunt nemen. Veel voorjaarsbloemen zijn giftig voor katten en daar kun je dus beter niet voor kiezen. Katten kunnen uit nieuwsgierigheid hieraan gaan lopen knagen en dit kan dan een vervelende vergiftiging veroorzaken. De lijst met vergiftige planten volgens LIGC.

 

6 Pollen en allergieen.

Ik hoop altijd van harte dat je huisdier nooit een alergie ontwikkeld, want uit de praktijk zie ik hoe vervelend dat kan zijn voor baasje en vooral voor hte huisdier! Maar het komt helaas steeds vaker voor dat net zoals bij mensen, onze huisdieren allergieen ontwikkelen. Dat kan allerlei uiteenlopende oorzaken hebben, maar in het voorjaar komen veel verschillende pollen vrij van verschillende bomen, planten en struiken en kan voor vage allergische klachten zorgen.

 

 

 

 

Spoedeisende hulp nodig?

Vestigingen

Chip je dier

Webshop